Nosi me visoko, da upoznam svet!

Više puta sam spominjala da smo imali više od jedne nosiljke. Jednostavno, meni je nošenje mnogo pomagalo u svakodnevnom funkcionisanju sa bebom i nije mi bilo žao da ulažem u nosiljke koje su nam u datom trenutku odgovarale. Počeli smo sa elastičnom maramom, prešli na nosiljku sa kopčama, pa na ring-sling za leto i na kraju sam se ohrabrila i uzela onbu. Kupila sam polovan da vidim da li će nam odgovarati, i nanosali smo se samo tako!

Kada je pravo vreme za onbuhimo?

Onbu je nosiljka kreirana pre svega za nošenje na leđima, a zbog svog karakterističnog dizajna pogodna je za korišćenje tek kada beba počne da stoji. Pošto ova nosiljka nema pojas, bebine noge se provlače kroz naramenice. Ukoliko beba nema čvrstu kontrolu trupa, a posebno ako se još nije samostalno posela, beba bi kad ubaci ruke unutra mogla da isklizne sa strane. Zbog ovoga je veoma važno da je beba veoma stabilna, da sedi samostalno, a idealno da se sama podiže na noge (uz nameštaj). Ukoliko bebu već niste nosili na leđima, ne bi bilo loše da je naviknete na taj položaj u nosiljci koju već imate (ako ima tu opciju).

Ima situacija u kojima je jednostavno lakše nositi onbuhimo nego bilo koju drugu nosiljku. Kada dete tek prohoda i želi stalno da bude na svojim nogicama, onbuhimo je lako staviti na leđa poput ranca. Tako uvek imamo brzlo i lako dostupnu nosiljku koja nam ne smeta, a pomoći će nam da umorno dete za čas spakujemo na leđa.

Kako se koristi onbuhimo

U zavisnosti od uzrasta deteta biraćemo i različite načine da ga stavimo na leđa. Decu koja još ne stoje skroz stabilno (pridržavaju se uz nameštaj) najlakše je staviti tako što dete stavimo da sedne na nosiljku a zatim prebacimo na leđa, kao što je prikazano na ovom videu:

Decu koja stoje stabilno možemo staviti tako što ćemo im dok stoje provući noge kroz naramenice, čučnemo leđima okrenuti ka detetu i samo ga podignemo kao ranac 🙂

A oni najhrabriji i nešto iskusniji mogu probati kao čuvena holandska savetnica Hedvih, poznatija kao Wrap you in love, na ovom promo videu rađenom upravo za LennyLamb (oko 20. sekunde).

Zašto sam se toliko zaljubila u ove nosiljke

Kada je moje dete počelo zaista da hoda, što je bilo sa nekih 14-15 meseci, mnogo mi je značilo da odem sa njim peške do prodavnice jer nije želeo da bude u kolicima. Ipak, u povratku iz kupovine bilo je nemoguće kontrolisati nesigirnog hodača i nositi gomile kesa, pa smo razvili naš mali sistem: do prodavnice smo išli peške, usput istraživali i zagledali sve što može biti zanimljivo. U prodavnici mi je bio uglavnom u kolicima gde smo mogli lepo da pričamo o stvarima koje nas okružuju, a pri izlasku iz marketa bih ga stavila u onbu koji je spreman čekao na leđima. Tako smo do kuće stizali brzo i sigurno a usput mogli da pričamo o svemu što vidimo bez zaustavljanja da se ja sagnem ili ga podignem kako bismo bili na istom nivou.

Vremenom sam shvatila da mi je lakše nositi onbuhimo svuda sa sobom nego da guram prazna kolica po sat-dva zbog petnaestak minuta vožnje u njima. Tako smo počeli da idemo u istraživačke šetnje po obližnjoj šumi, po stazicama kojima ne bismo mogli da prođemo kolicima. Odjednom, nosiljka o kojoj sam najmanje razmišljala i najmanje znala, postala mi je najbolji saveznik!

Ono što je još fenomenalno kod ove nosiljke je što nema pojas pa se i u letnjim mesecima manje znojimo. Opet, nošenje na leđima samo po sebi je prijatnije jer se na leđima manje znojimo nego na stomaku i grudima.

Ima li onbu neku manu?

Nažalost, da. Koliko je prednost to što onbuhimo nema pojas, toliko je i mana. Nositi bez pojasa znači da se težina deteta distribuira na ramena i prsa ali ne i na struk. Osobe sa osetljivim ramenima će imati problem da se naviknu na ovakvo nošenje, ali kao i za svako drugo nošenje, i za ovo je potreban trening. Ne treba forsirati sebe već početi sa kraćim relacijama, vežbati po kući, a vremenom ćete lako doći do toga da sa onbuhimom pređete više kilometara bez mnogo problema. Opet, ako koristite onbu, znači da imate dete koje hoda i koje neće ni želeti da se nosi satima.

Od ovog nedostatka meni je mnogo važnije to što visoko postavljeno dete vidi isto što i ja, jasno me čuje i učestvuje u interakciji s drugim ljudima na jedan nov način. Umesto pasivnog posmatranja sveta iz kolica, dete visoko na leđima može detaljno da osmotri lica i ekspresije naših sagovornika i sve ono što je krojeno prema svetu odraslih (dakle sve što nas okružuje). Ovo su prvi koraci ka pravoj socijalizaciji (jer socijalizacija nije samo uvođenje deteta u svet druge dece, već uvođenje u svet). Takođe, u onbuhimu se odlično vežba centar za ravnotežu i dete se priprema za hodanje.

LennyLamb onbuhimo

Kao i sve ostale svoje proizvode, i onbuhimo LennyLamb pravi od svojih tkanih marama pa je izbor dezena možda i prevelik! Osim toga, ovaj njihov model dolazi u dve veličine: standard i toddler. Standard je namenjen deci koja nose veličinu odeće najmanje 74, a toddler od odeće 86 nadalje. Sve dezene odmah dostupne možete videti OVDE, ili nas pratite redovno na društvenim mrežama kako biste videli kada ćemo ponovo poručivati LennyLamb i tada svoj omiljeni dezen možete kupiti sa 10% popusta.

Za koji god tip nosiljke da se odlučite, uživajte u nošenju!