Nošenje je bolje od kolica

Kolica su svim budućim roditeljima među prvim stavkama na listi za prvu bebinu kupovinu. A nosiljka? Na većini ovih spiskova se ni ne nađe. Iz svog iskustva znam da bi ovo zbog mnogo čega trebalo da se promeni. Nadam se da će vam se novi tekst pomoći da prepoznate koliko nam bebonošenje može biti praktično.

  1. Bebu, posebno u sezoni jesen/zima nećete odmah izvesti napolje u dužu šetnju. Ako budete sreće kao ja da po minusu rodite dete sa respiratornim problemima, možda nećete smeti i celih mesec dana u šetnju. Samim tim, kolica nisu „must“ u prvim nedeljama. U te prve kratkotrajne šetnje bebu možete izvesti u marami, a ona će sasvim sigurno više uživati u vašoj blizini nego u kolicima. Ne jednom mi se desilo da bebu od 2-3 meseca nosim u jednoj ruci, a drugom guram prazna kolica. Pomozite sebi i nemojte dozvoliti da se nađete u toj situaciji. Za nošenje novorođenčeta uvek preporučujem elastičnu maramu, a sve o njoj možete videti OVDE.
  2. Kolicima je užasno teško kretati se kroz prodavnice. Odlazak po osnovne potrepštine će sigurno biti lakši sa bebom privezanom za sebe nego sa glomaznim kolicama. Ako imate sreće da vaša najbliža prodavnica nema bar jedan stepenik, velika je verovatnoća da su rafovi toliko usko postavljeni da ćete kolica morati da ostavite u nekom delu prodavnice dok pokupite sve što vam treba. U većinu pekara ili prodavnica zdrave hrane kolica nećete ni moći da ugurate.
  3. Nervoznu bebu možete staviti u maramu i dok ste kod kuće kako biste je u isto vreme umirili ali i obavili neke osnovne obaveze. Mnogo je lakše skuvati ručak, a da usput ne zagori, sa mirnom bebom na sebi.
  4. Kolica su super kada znate da nema parkiranih kola na trotoaru, ali sa bebom na sebi nećete brinuti i ako vas iznenadi nepristojni vozač zbog kog morate sići na ulicu. Još ako živite u ulici kojom prolaze autobusi a nesavesni vozači se parkiraju gde stignu, nervoza je zagarantovana pri svakom izlasku napolje.
  5. Dok niste ostali u drugom stanju verovatno niste ni slutili da vam se život može pretvoriti u pakao samo zato što ispred ulaza imate 2-3 stepenika. Stvar postaje višestruko gora ako živite u zgradi bez lifta. Tu nastaju dileme: da li ostaviti kolica u prizemlju i nadati se da ćete ih zateći tu i sutradan ili ih pak držati u gepeku kola pa silaziti sa bebom u rukama ili, najgora opcija, spuštati kolica svaki dan niz stepenica a po povratku ih nositi ponovo gore. U ovom scenariju jedan roditelj nema šanse da izađe sam sa bebom napolje. Sa nosiljkom ili maramom nemate ovu brigu uopšte. Samo lagano i pažljivo niz stepenice.
  6. Odlazak na planinu ili odmor u prirodi sa šetnjama po neasfaltiranim stazama ostaće vam u mnogo lepšoj uspomeni ako bebu stavite uz sebe a kolica zaboravite kod kuće. Uz to, ostaće vam više mesta u kolima za sve potrebne stvari za bebu. U našem slučaju čak nismo morali daleko da odemo: u blizini nam je šuma i uživala sam da idem u šetnje i istražujem delove kojima sa kolicima nisam mogla ni da priđem (iako smo imali kolica sa velikim točkovima na naduvavanje upravo da bismo mogli da idemo po svim mogućim terenima).
  7. Ako je razlika između dece mala, nosiljke će vam umnogome olakšati život! Sa ovim još nemam lično iskustvo, ali veliki broj mojih mušterija su upravo trudnice koje čekaju drugo dete! Kada imate dete koje morate držati za ruku, mnogo je lakše da su vam obe ruke slobodne nego da jednom gurate kolica.
  8. Vožnja gradskim prevozom je ponekad nemoguća. U Beogradu nikad ne znate da li će naići niskopodni autobus ili onaj sa stepenicama. Na mnogim tramvajskim linijama uopšte ne idu novi tramvaji, a u one stare je nemoguće ubaciti kolica (osim ako ih prvo ne sklopite). Čak i kada je najveća gužva, kada vas vide sa bebom na prsima, niko neće moći da odoli tom prizoru i sasvim sigurno će vam neko ustupiti mesto. Za dve godine koliko sam se redovno kretala prevozom sa detetom u nosiljci, nisam imala nijedno loše iskustvo. Osim možda baba koje žele da ga pomaze po licu.
  9. Guranje praznih kolica satima da bi se vaš dvogodišnjak odmorio u njima 15ak minuta može da bude jako dosadno. Umesto toga, u ranac ili torbu možete ubaciti ring-sling, onbuhimo ili neku kompaktnu nosiljku poput Boba Air. Kada se malac umori, na brzinu ga smestite na svoja leđa ili bok odakle će sve moći da vidi ali i da odspava ako je potrebno.

Nositi bebu ne mora biti ni teško ni naporno. Izaberite pravi tip nosiljke za sebe i svoju bebu i osetićete jednu trećinu njene težine! Ona će uživati u vašem mirisu i ritmu hoda, baš kao dok je bila u stomaku, a vi ćete prevazići razne vidove prepreka koje postoje kada gurate kolica (ili ste sami kod kuće sa bebom). Ako vam praktičnost nošenja nije dovoljna da biste se upustili u tu avanturu, pročitajte OVDE zašto je sve nošenje važno. Odlučite li se da nosite svoju bebu, a ne znate kako da izaberete nosiljku ili imate neke druge nedoumice, pročitajte ostale tekstove na blogu ili mi se javite. Takođe, u našem web-shopu naći ćete velik izbor nosiljki i marama koje su potpuno bezbedne za vašu kičmu i za pravilan razvoj vaše bebe.