8 istina i zabluda o gramaži tkanih marama

Tanka ili debela? 8 istina i zabluda o gramaži tkane marame

Da li su tkane marame samo za bebe? Da li je deblja marama loš izbor za tople dane? Da li se debele „dekice“ zaista „same motaju“ i trpe šljampavo vezanje? Gramaža tkanih marama je postala moderni bebonoseći fetiš i,iako je veoma važna, postoje mnoga pogrešna uverenja u vezi sa težinom marame. Pa, hajde da vidimo neke istine i zablute o gramaži tkane marame.

Tanke marame su samo za male bebe

Zabluda: tanke marame je lakše vezati sa novorođenčetom ili malom bebom, ali se udobno i bezbedno mogu koristiti i sa starijom decom. Istina je da tanji material nije tako udoban na ramenima i to se sve više oseti kako beba postaje teža. Ipak, ako se marama pravilno zategne i ukloni sav višak, ne bi trebalo da bude problema ni pri nošenju većeg deteta (posebno kada marama ima neklizajuću strukturu). Sve zavisi od ličnih preferencija: neko voli tanje marame čak i sa većom decom, a neko drugi ne.

Deblje marame su bolje za veću decu

Istina: tanje marame je lakše vezati sa novorođenčetom ili malom bebom dok je teže (ali ne i nemoguće) namestiti malu bebu u pravilan položaj u debeloj marami. Deblje marame su obično nežnije na ramenima od tankih pa mogu biti udobnije sa težim bebama. Opet, sve je stvar ličnih preferncija: neko voli deblje marame (čak i sa malim bebama), dok neko drugi ne.

Debelo „ćebence“ je lakše zategnuti

Zabluda: zapravo je deblje marame teže zategnuti kako treba jer nam je potrebno više snage da zategnetmo i zavežemo savršen čvor. Zbog ovoga se veoma debele „ćebaste“ marame (iznad 300 g/m²) ne preporučuju početnicima u bebonošenju.

Debelo „ćebence“ trpi sve greške

Zabluda: iako se nekad čini da je debelu maramu lakše zategnuti jer stoji u mestu i kad se ne zategne precizno ­„deo po deo“, ipak kao i svaka druga marama, mora da se zategne kako treba ne bi li pružila bebi potrebnu potporu i postavila bebu u pravilan položaj.

Tanke marame su savršene za toplo vreme

Istina: što više materijala imamo na sebi, biće nam toplije!

Kada je toplo ne treba koristiti debele marame

Zabluda: Nije samo gramaža ono što određuje koliko će marama grejati. Marame mogu biti prilično debele a ipak veoma prozračne (i samim tim veoma prijatne za korišćenje po toplom vremenu). Ovo je moguće zahvaljujući retkom tkanju (kakvo imaju LennyLamb marame iz serije MalaLjubav) kao i/ili marame sa lanom, svilom ili bambusom. Ako je marama gusto tkana i uz to debela, verovatno je bolji izbor za hladnije dane.

Velika gramaža znači i debela marama

Zabluda: iako visoka gramaža i debljina idu ruku pod ruku i marama velike gramaže je teška, ne znači nužno i da je debela, „ćebasta“. Debljina zavisi još od vrste tkanja i materijala. Ponekad je „debela“ ili „srednje debela“ marama skroz lagana i obrnuto: ponekad „tanka“ marama bude teška zbog gustog tkanja.

Debela marama je meka na ramenima

Zabluda: ovo zavisi od tkanja i materijala. „Duplo tkane“ marame čak i srednje gramaže, biće puno mekše na ramenima od onih gusto tkanih i teških. Uz to, marame sa vunom su mekše od npr. lana koji je po svojoj prirodi krut.