Bezbedno i udobno nošenje leti

Tek ste se porodili i želeli biste da odmah počnete sa nošenjem ili već uveliko nosite svoju bebu ali niste sigurni da li je nošenje po vrućinama ok i u čemu? Ovo je tekst za vas! Ovaj mali vodič će vam pomoći da svoju bebu adekvatno obučete i zaštitite tokom letnjih dana u nosiljci ili marami.

Pre svega da odmah uvedemo jedno pravilo: nema nošenja tokom najtoplijeg dela dana. Bebu u marami i nosiljci možemo nositi ujutro i kasno popodne/uveče kada sunce više nije jako.

Kako da obučem bebu kada želim da je nosim?

Uvek se vodite time da su nosiljke barem jedan dodatni sloj odeće. Zato bebu treba oblačiti što lakše i to u prirodne materijale kao što su pamuk i lan. Ipak, važno je i kako ćemo obući sebe, a ne samo bebu, pa i za sebe birajte lagane komade od prirodnih materijala. Idealno je da majica koju nosite bude što zatvorenijeg izreza kako se beba licem ne bi na slanjala na golu kožu. Ukoliko ipak oblačite majice dubljeg dekoltea, ali i ako se znojite mnogo (poput mene) možete između sebe i bebe staviti tetra pelenu presavijenu uzduž na pola. Ona će upiti višak znoja i donekle sprečiti da se beba i vi međusobno grejete.

Iako zvuči kontradiktorno, radi bolje zaštite od sunca preporučujem oblačenje veoma tankih pantalonica i bodića dugih rukava.

Imajte u vidu da nosiljke same po sebi nemaju UV zaštitu!

Na šta posebno obratiti pažnju?

Posebno vodite računa da je beba zaštićena od UV zračenja! Šeširić sa što širim obodom koji štiti lice i vrat je obavezan baš kao i krema sa zaštitnim faktorom.

Veoma je važno redovno nuditi bebu vodom (ili mlekom ukoliko joj još nite davali vodu) kako ne bi došlo do dehidratacije.

Vodite se zdravim razumom: kada ste napolju hodajte stranom ulice koja je u hladu, ako je veoma vruće, možete rashladiti bebu vlažnom maramicom iza ušiju (i sebe naravno),

Da li su neke nosiljke bolje od drugih za nošenje tokom leta?

Da! Neke marame i nosiljke su kreirane posebno za letnje nošenje. Njihova prednost je što ih poptuno ravnopravno možete koristiti i zimi. Npr. brend Calin Bleu je specijalizovan za veoma tankeletnje marame. Njihove tkane marame i ring-slingovi su napravljeni od 100% pamučne gaze koja diše i dopušta protok vazduha. Njihove elastične marame su takođe pogodne za nošenje leti. Iako se nose u tri sloja, veoma su prijatne. Napravljene su od viskoze i dovoljno su tanke da ne greju, a opet dovoljno čvrste da mogu da nose bebe do 10-12 kg težine.

Ring-sling je univerzalna letnja nosiljka, posebno dobra za bebe koje imaju dobru kontrolu vrata jer ih možemo nositi na boku. U ovom položaju je kontakt telo o telo manji te se manje grejemo. Uz to, i preko bebe i preko onoga ko nosi ide samo jedan sloj marame.

Neki proizvođači imaju i nosiljke sa kopčama kreirane posebno za nošenje leti. Takva je i nova LennyLamb-ova nosiljka LennUp Grade Mesh. Ovaj model ima mrežicu preko bebinih leđa i tako omogućava strujanje vazduha za prijatnije nošenje. LennyLamb ima i mei-tai (meh-dai) nosiljke od tkane marame koje su takođe dobar izbor za toplije dane.

Neki materijali se smatraju boljim za leto, npr. lan i svila, ali to što je neka marama ili sling od ovih materijala ne garantuje i da je prozračnija ili prijatnija. Ono na šta je važnije obratiti pažnju je gustina i tip tkanja.

Važno!

U svakom trenutku budite na oprezu i pratite svoju bebu. Ukoliko vam se čini da joj je previše vruće, izvadite je iz nosiljke kako bi se rashladila.

Dodatni savet za kraj: ukoliko planirate da ostanete duže napolju ili da bebu vadite iz nosiljke, ponesite preobuku, jer je vrlo verovatno da će bodi u kom ste izašli iz kuće biti mokar 😉

Uživajte u nošenju!