Elastična marama: sve što treba znati

Elastična marama je ubedljivo najbolji izbor za novorođenče posebno za početnike u nošenju. Zašto je ona tako dobra za male bebe? Pre svega, materijal od kog je napravljena je veoma mekan i nežan tako da je nemoguće da bebu nešto žulja. Drugo, elastična marama se veoma lako vezuje. Treba zapamtiti način na koji se vezuje (video je malo niže u tekstu 😉 i to da marama treba da vam bude poput uske majice kada je vežete.

Karakteristike elastičnih marama

Sve elastične marame su rastegljive u svim pravcima i sve sadrže elastin (spandeks). Osnovni materijal je uglavnom pamuk, ali postoje i marame sa bambusom kao i one sa viskozom. Zahvaljujući svojoj rastegljivosti savršeno se nameštaju prema obliku bebinog (ali i našeg) tela. Ergonomsko nošenje podrazumeva da bebi samo pružimo potporu materijalom tako da ona zadrži položaj koji sama zauzme kad je uzmemo na grudi. Zato je toliko važno da marama savršeno prati oblik bebinog tela. Naravno, i tkana marama to savršeno radi, ali za nju je potrebno nešto više vežbe. Više o razlikama između tkane i elastične marame sam vam pisala OVDE.

Za elastičnu maramu postoji jedan način na koji se vezuje i na koji se beba stavlja u nju. Pošto je materijal rastegljiv, uvek moramo stavljati tri sloja preko bebe kako bi je marama dovoljno dobro držala.

Mane elastične marame

Osnovna, usudiću se da kažem i jedina mana koju ove marame imaju je upravo to što se nosi u tri sloja preko bebe. Ovo naravno nije problem kada bebu nosimo na jesen, zimu ili proleće, ali leti se elastična marama ne preporučuje. Novorođenče nema sistem za termoregulaciju te se veoma lako može pregrejati. Ako biste koristili ovaj tip marame i u letnjim danima, bebu možete staviti samo u peleni.

Elatična marama sa bambusom je nešto povoljniji izbor za leto.

Druga mana ovih marama je što su, iako deklarisane na 15 kg, udobne do 10 kg. Ipak, ja ovo ne smatram nužno manom. Mislim da je elastična marama veoma dobar uvod u svet nošenja i sigurno ćete lakše savladati tkanu maramu ili ring-sling ako ste prethodno koristili elastičnu maramu.

Kako se održava elastična marama

Svoju elastičnu maramu možete prati u veš-mašini na niskim temperaturama BEZ OMEKŠIVAČA. Ukoliko se odlučite da je sušite u sušilici, radite to na najslabijem programu. Elastična marama se NE PEGLA (nije li to sjajno 😀 ). Sve marame i nosiljke se u principu peru što ređe. Ukoliko je neki deo baš zaprljan, možete samo njega očistiti.

Kako se koristi elastična marama

Napomena uz video: na videu koristim demo lutku. Njene noge (kao što se može videti) nisu kao kod prave bebe. Trudite se da bebi ne širite previše nogice. Ovo posebno važi za bebe od 0 do 3 meseca. Nogice treba da su savijene u kolenima i kolena podignuta iznad nivoa kukova. To je ono što zovu M položaj: nogice i guza da čine slovo M. Bebina kolena treba da idu nama u stomak, a stopala zarotirana ka spolja.

Položaj kolevke

Ranije se u uputstvima mogao naći još jedan način za stavljanje bebe u elastičnu maramu: položaj kolevke. U svojim počecima i sama sam tako nosila svoju bebu, ali taj se položaj više ne preporučuje. Ukoliko se odlučite da bebu nosite u položaju kolevke obavezno vodite računa o sledećim stvarima: bebina glavica vam uvek mora biti vidljiva. Pazite da materijal marame ne pokriva bebino lice. Bebina brada uvek mora biti na dva prsta od bebinih grudi.