Zašto je sve nošenje važno?

Kao neko ko se svakodnevno sreće sa roditeljima male dece, primetila sam da se mnogi odluče na kupovinu noisljke/marame tek kada dete postane preteško za nošenje na rukama ili iz neophodnosti u smislu olakšanja obavljanja obaveza. Nažalost, mnogi roditelji se čak ni u tim situacijama ne odluče za nosiljku ili maramu. A oni prvi, najčešće uvide lepotu nošenja i bude im žao što nisu počeli ranije.

Zato bih volela da ohrabrim one koji čekaju bebu ili imaju malu bebu da se odluče za ergonomski ispravno nošenje. Pokušaću da vam predstavim zašto je sve nošenje važno, i to ne samo za bebu.

Nošene bebe manje plaču

Ovo je dokazana činjenica. Bebe koje se redovno nose tokom dana (ne samo kada su nervozne i kenjkave) bolje spavaju tokom noći i manje plaču tokom celog dana. Zašto je to tako? Bebe do osmog-devetog meseca života nemaju svest da stvari (i osobe) koje ne vide postoje. Drugim rečima, svaki put kada izađete iz sobe (ili vidokruga bebe) ona misli da vi ne postojite! Tada se luči hormon kortizol, poznat kao hormon stresa. S druge strane, kada je beba u blizini majke pre svega, ali i drugih bliskih osoba, kada može da oseti njen miris i toplinu tela, luči se hormon oksitocin ili hormon sreće. Oksitocin je zadužen za veliki broj radnji u organizmu. On nam pomaže da osećamo mir, spokoj i sreću. A srećne bebe ne plaču!

Nošenjem se brže stvara bliskost sa novim članom porodice

Ovo važi kako za majku, tako i za oca prinove 🙂 Upravo zahvaljujući već pomenutom oksitocinu. Kada nam je beba dovoljno blizu da osetimo njen miris i toplinu, luči se oksitocin te se osećamo opušteno i zaljubljeno i taj osećaj povezujemo sa svojom bebom. Nošenje u marami umnogome olakšava ovaj proces i pomaže roditeljima, posebno tatama, da se brže povežu sa svojom bebom.

Nošenje bebi uliva sigurnost

Bebe naša blizina smiruje u mnogobrojnim situacijama: od kolika, preko preterane stimulacije do umora i gladi. Kada nervoznu bebu uzmemo i stavimo uz sebe poručujemo joj: ja sam tu za tebe. Ovim joj ulivamo sigurnost da smo uvek tu za nju, da ćemo uvek odgovoriti na njene potrebe i da nema potrebe da se brine. Zato je veoma važno uzeti bebu koja plače. Nasuprot uvreženom mišljenju da ćemo je tako navići na ruke, istina je da ćemo taka napraviti stabilno dete sigurno u sebe jer su mu roditelji podrška od prvog dana.

Nošenje podstiče laktaciju

Opet oksitocin. Ovaj hormon je, između ostalog, zadužen za otpuštanje mleka iz dojki. On podstiče kontrakcije mišića koji istiskuju mleko iz dojke i tako pomaže bebi da izvuče mleko. Osim toga, utiče na to da se osećamo spokojno i ovo osećanje prenosimo na bebu. Ukoliko dojite, možete primetiti kako mleko „nadolazi“ dok nosite bebu u marami.

Nošenje nam oslobađa ruke

Mislim da svaka mama zna koliko ovo znači. Bilo da imate novorođonče koje jednostavno želi vašu blizinu, a vi još ni ne znate šta vas je snašlo, bilo da imate dete od godinu i po – dve koje bi malo hodalo, a malo se nosalo, nosiljka je spas. Kada se beba tek rodi njena je prirodna potreba da bude blizu majke, pa ukoliko želite da nešto i uradite dok ispunjavate ovu bebinu potrebu, nabavite maramu 🙂

Nošenje nas povezuje

Nošenje bebe u ergonomskoj nosiljci/marami nas povezuje sa bebom, ali i sa partnerom. Zamislite, možete opet da se držite za ruke! 😀 Nošenje nas povezuje i sa drugim roditeljima. Na fejsbuku je veoma razvijena zajednica roditelja koji nose bebe i koji međusobno pružaju podršku i pomoć.

Nošenje je udobno!

Ergonomsko nošenje je veoma udobno, kako za bebu tako i za nositelje. Nažalost, klasični kenguri ili „visilice“ su doprineli da se na nošenje u nosiljci gleda kao nešto neudobno od čega će stradati kičma. Za razliku od ovih prevaziđenih pomagala za nošenje, ergonomske nosiljke i marame su kreirane tako da ravnomerno rasporede težinu bebe na gornji deo leđa i struk tako da osetimo samo jednu trećinu bebine težine. Ukoliko je sve zategnuto i namešteno kako treba, nijedan deo tela ne trpi posebno veliko opterećenje. Osim stopala 🙂 Zato uvek birajte udobnu obuću kada planirate duge šetnje sa bebom uz sebe.

Nošenjem se stvara srećan čovek

Kada imate sve do sada spomenuto u vidu, jasno je da ćete nošenjem pomoći svojoj bebi da sutra bude srećan čovek. Nošenje je postavljanje zdravih temelja međuljudskim odnosima i razvoju deteta uopšte. Dete dok je nošeno vidi svet iz perspektive odraslih i aktivan je član zajednice u kojoj će sutra znati kako da se ponaša.

Zaključak

Nošenje bebe je važan deo psihološkog i motornog razvoja bebe. Važan je deo i razvijanja odnosa poverenja između deteta i roditelja, ali je i veoma praktično. Za bebu koja se tek ispilela iz maminog stomaka novo okruženje je veoma stresno. Pomozite joj da se lakše i brže prilagodi svetu u kom se obrela. Pomozite sebi da se brže i lakše naviknete na novu ulogu koju ste dobili. Pomozite svojim leđima 🙂 Ovaj tekst je mogao da bude i mnogo mnogo duži, ali mislim da me razumete. Nošenje je važno.