Tkane i elastične marame: razlike

Verovatno najčešće pitanje koje mi postavljate jeste koja je razlika između elastične i tkane marame. Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da odlučite šta je bolja opcija za vas.

Elastične marame

Boba elastična marama sa bambusom Puder roze

Pre svega razlika je u materijalu: elastične marame su rastegljive u sva četiri pravca, a materijal najviše podseća na obične pamučne majice. Zbog svoje mekoće su idealne za novorođene bebe. Elastična marama uvek se nosi u tri sloja preko bebe i zato je odličan izbor ako prinovu očekujete na jesen ili zimu. Veoma lako se namešta pa će se brzo snaći i roditelji koji nemaju iskustva u nošenju. Elastična marama biće vam odličan uvod u bebonošenje i lakše ćete se snaći sa tkanom kada beba ovu preraste. Proizvođači deklarišu elastične marame uglavnom na 15 kg. Ipak, ova marama vam verovatno više neće biti udobna kada beba dostigne 8 ili 9 kg. Sve elastične marame iz naše ponude možete pogledati OVDE.

 

LennyLamb Little Love Sky Blue

Tkane marame

Za razliku od elastičnih, tkane marame su samo dijagonalno rastegljive i, u zavisnosti od gustine tkanja, mogu da nose i teže bebe sa samo jednim slojem preko bebinih leđa. Ovo ih čini dobrim izborom za leto. Tkane marame se mogu koristiti na jako mnogo različitih načina. U njima možete nositi novorođenče napred, a bebe od 4+ meseca i na boku. Kasnije su super za nošenje na leđima, ako se dovoljno odvažite za taj korak. Kada se dobro izabere u startu, jedna tkana marama može se koristiti od početka do kraja perioda nošenja. Kod tkane marame važna je i dužina. Ona se određuje spram vaše građe i to tako da možete vezati osnovni FWCC (prednji ukršteni horizontalni vez). Neke standardne veličine marama su 5 (dužine oko 4,2 m, pogodna za sitnije osobe), 6 (dužine oko 4,6 m, pogodna za osobe prosečne građe) i 7 (dužine 5,2 m, pogodna za krupnije osobe). Kraće veličine (2, 3 i 4) se mahom koriste za leđne i bočne vezove. Sve tkane marame možete pogledati OVDE.

Ring-sling

LennyLamb ring-sling Denim

Ring-sling je komad tkane marame sa dva aluminijumska prstena na jednom kraju. Prosečna dužina mu je od 1,7 m do 2,1 m. Namenjen je  za nošenje na jednom ramenu. Idealan je za nošenje dece na boku (od kad samostalno drže glavu). Ring-sling je prava letnja nosiljka jer veoma malo materijala prelazi preko bebe, ali i preko nas, tako da ne greje mnogo. Dobar je izbor i za decu koja su prohodala jer se veoma brzo namešta pa ćete lako moći da dete vadite i vraćate nazad u sling. Za nošenje na boku u ring-slingu sam snimila i video uputstvo i nešto više pisala OVDE. Ukoliko vam se ovaj tip nosiljke dopada, našu ponudu možete videti OVDE.

 

 

 

Pročitali ste tekst i još uvek niste sigurni šta je pravi izbor za vas ili mislite da se nećete snaći sa maramom? Zakažite individualno savetovanje. To je ubedljivo najbolji način da shvatite koji tip marame je za vas. Na savetovanju ćete odmah i savladati vezivanje marame i razrešiti sve nedoumice.