Nošenje bebe okrenute ka napred (u nosiljci): zašto ne?

Preuzeto sa instagram stranice @tani_nette

Podstaknuta komentarima u jednoj stranoj facebook grupi gde je krenula lavina osuda na sliku na kojoj mama nosi bebu okrenutu ka napred, želim da vam napišem prvi od barem dva teksta na ovu temu. Veoma često dobijam pitanja o nošenju bebe okrenute ka napred, pa smatram ovakav tekst korisnim.

Na samom početku želim da kažem da svaki roditelj poznaje svoje dete i njegove potrebe, a sama činjenica da nosi bebu je već pozitivna. Nošenje bebe okrenute ka napred nije nešto što bih preporučila, ali ne trpim ni osuđivanje roditelja koji tako nose decu. Živimo u svetu koji nam nameće mnogobrojna pravila i očekivanja, roditelji su pod velikim pritiskom i stresom i nema potrebe proširivati to i na jednu tako divnu aktivnost kao što je nošenje dece.

Ipak, kao savetnica osećam obavezu da skrenem pažnju zašto bi trebalo preispitati odluku da se beba nosi okrenuta od nas. Naše bebe se rađaju sa takvom konstitucijom da im je zagrljaj, bilo da mi grlimo njih ili one nas, nešto sasvim prirodno. Okretanje bebe od nas nije najbolji izbor u nosiljci, a evo i 5 razloga zašto.

1. Bebine noge nemaju potporu

Za pravilan razvoj kukova i kičme veoma je važno pravilno rasporediti bebinu težinu. Kolena treba da budu postavljena barem u ravni sa kukovima, a idealno iznad nivoa kukova. U maramama i nosiljkama to se postiže tako što materijal pokriva cela bebina leđa, guzu i cele butine skroz do jamice kolena. Kada potpora za butine izostane, ne samo da bebi nogice

neprirodno vise, već kičma i kukovi ostaju bez podrške.

Preuzeto sa www.boba.com

2. Gornji deo tela bebe se krivi i tako se stvara pritisak na kičmu

Ovo je usko povezano sa prethodnom tačkom. Bebe se rađaju sa prirodno zakrivljenom kičmom u C, ali kada bebu stavimo okrenutu ka napred bez potpore za nogice, kičma se isteže i ispravlja. Bez dobrog oslonca, a sa slabim trbušnim mišićima i uvučenim ramenima, bebina karlica se naginje unazad i nosi čitavu težinu bebe. I ne samo to, već i apsorbuje svaki korak koji nositelj načini.

3. Nošenje bebe ka napred nije udobno za nositelja

Kada je beba okrenuta ka napred, nositelju se remeti centar za ravnotežu i primoran je da krivi leđa. Ovakvo nošenje može biti veoma neudobno i nepraktično na duže staze. Bebino telo je stvoreno tako da mu je prirodno da je okrenuto ka nositelju.

4. Glava i vrat nemaju potrebnu potporu

Kada je beba okrenuta ka nama, lako može nasloniti glavicu na mamine grudi, a mama može obezbediti dodatnu potporu kapuljačom nosiljke ili krakom marame. Kod beba koje još nemaju dobru kontrolu vrata, veoma je važno da im obezbedimo dobru potporu. Ukoliko je beba okrenuta ka napred, glavica može pasti na dole, bradom prema grudima, a tako se stvara rizik od zatvaranje disajnih puteva.

5. Previše stimulacije

Znam da nekima ova stavka zvuči neobično, ali beba će veoma dobro upoznati svet i kada je okrenuta prema roditelju. Bebe se veoma lako preplave informacijama i lako dolazi do preterane stimulacije. Kada su okrenute ka napred, nemaju gde da spuste glavicu i odmore se. Preterano stimulisane bebe mogu biti razdražljive i kasnije u toku dana kada možda to ne biste povezali sa nošenjem bebe okrenute ka napred. Takođe, beba u tom položaju ne vidi roditelja i nivo kortizola (hormona stresa) se povećava.

Šta je sa ergonomskim nosiljkama koje nude mogućnost nošenja ka napred?

Proizvođači ovakvih nosiljki u uputstvima jasno ističu da se beba u tom položaju ne sme nositi dugo, ne više od pola sata u kontinuitetu. Kao savetnica preporučujem i manje od pola sata i to u bebi dobro poznatom okruženju. Takođe, uputstva kažu najranije sa 6 meseci staviti bebu u taj položaj, ipak počnite sa ovakvim nošenjem tek kada se beba samostalno posedne! Još jedna stvar na koju treba skrenuti pažnju je da se beba ne nosi ka napred kada pređe 10 kg.

Postoji li alternativa za veoma radoznale bebe?

Kada mi roditelji kažu da beba ne želi da se nosi ka njima, uvek kao alternativu preporučujem nošenje na boku ili na leđima. Na boku se beba može nositi kada počne dobro da drži vrat, a na leđima sa navršenih godinu dana (u nosiljci), odnosno sa 6 meseci u marami. Na boku beba ima mnogo bolji pregled nego kada je okrenuta ka nositelju, a može i da nasloni glavicu kada poželi da se odmori. Nošenje visoko na leđima pruža jednu potpuno novu perspektivu i bebama je veoma zanimljivo.Takođe je i udobnije nositi teže dete na leđima. O nošenju na boku sam vam detaljno pisala OVDE.


Posetite instagram profil @tani_nette  koji je pun divnih babywearing ilustracija 🙂

Na sajtu www.boba.com možete naći pregršt korisnih tekstova o nošenju u sekciji Boba Reads.