Osnove nošenja

Odlučili ste se da nosite svoju bebu? Divno! Sigurna sam da ćete uživati i vi i beba. Kako biste i vi bili sigurni u to, hajde da se upoznamo sa nekim osnovama nošenja beba i dece.

Nošenje bebe u marami ili nosiljci će vam osloboditi ruke i delimično vratiti slobodu kretanja koju ste donedavno imali, a bebu, posebno novorođ

enče, umiriti. Nošenjem “stomak na stomak” grejete bebin stomačić što pomaže kod grčeva, a zvuk vaših otkucaja srca i kretanje tela podsećaju bebu na period proveden u maminom stomaku što bebi daje sigurnost i mir.

 

Preuzeto sa hipdysplasia.org

Prednosti nošenja u ergonomski ispravnim nosiljkama su mnogobrojne, pa ću vam detaljnije o tome pisati u nekom narednom postu, a sada ću samo istaći ono što je za roditelje novorođenčadi najvažnije, a to je optimalan položaj kukova i kičme kod bebe, koji je posebno važan u periodu pre prve kontrole kukova. Ergonomski ispravne nosiljke, a pre svega sve vrste marama, pružaju takvu potporu telu deteta da nema opterećenja na još nerazvijene kukove. Položaj u marami je takav da se kolena podižu iznad nivoa kukova, marama se prilagođava obliku tela deteta u potpunosti i leđima pruža ravnomerno raspoređenu potporu. Kad gledate sa strane, kičma bebe treba da čini oblik slova C, a gledno od napred, nogice i guza čine slovo M.

Druga jako važna stvar, posebno za mame koje tek što su prošle bolan i iscrpljujuć porođaj, jeste to što ovakvo nošenje ne opterećuje mamu tj. onoga ko nosi bebu. Marama ravnomerno raspoređuje težinu bebe preko naših ramena i leđa pa nema nepotrebnog opterećivanje lumbalnog dela i krivljenja leđa (kao dok nosimo dete na rukama).

Kada izaberete svoju prvu maramu ili nosiljku, treba da savladate nameštanje, koje nije teško ali je potrebno malo vežbe i strpljenja, kao u ostalom i za sve ostalo u vezi sa bebom :).

Kada prvi put budete stavljali bebu u maramu ili nosiljku vodite računa o nekoliko stvari: pre svega da je beba sita (ali ne baš neposredno nakon podoja ili flašice, a ovo vam govorim iz ličnog iskustva jer sam ja prvi put bila sva od bljuce :D), zatim da beba nije nervozna ili kenjkava. Nošenje na ovaj način je novina i za vas i za bebu pa dajte oboma malo vremena da se priviknete na novonastalu situaciju. Ako beba počne da plače ili negoduje, može pomoći blago cupkanje, pevušenje, šetkanje… Mnoge mame su primetile da se beba najbrže smiri ako se odmah izađe napolje, a ja mislim da je to zato što joj ipak najviše prijaju “prirodni” pokreti tj. oni na koje je navikla dok je bila u stomaku.

 

Malo o sigurnosti bebe u nosiljkama i marama

Jedno od osnovnih pravila je da sa bebom u nosiljci/marami nikada ne radimo ono što ne bismo sa bebom u rukama! To znači da ne vozimo bicikl, rolere, trotinet, motor, auto… ne penjemo se na stolicu da obrišemo prozore ili zamenimo sijalicu, ne vozimo se sa bebom u naručju kolima, već je lepo stavimo u sedište, pa je vratimo u nosiljku kad izađemo iz kola ;). Ako se nekada budete vozili gradskim prevozom dok nosite bebu, idealno bi bilo da birate mesta okrenuta suprotno od smera vožnje kako ne biste poleteli napred pri kočenju. 

Bebu uvek nameštajte prema uputstvu koje ste dobili uz nosiljku! Ako tražite uputstva na internetu vodite računa da ih je pripremila i objavila edukovana savetnica za nošenje ili proizvođač.

Sigurnost bebe je uvek na prvom mestu pa uvek vodite računa da su bebini disajni putevi slobodni, da nema tkanine preko nosa i usta. Bebina brada uvek mora biti odvojena dva prsta od bebinih grudi tj. ne sme da pada na grudi jer se tako mogu zatvoriti disajni putevi i doći do gušenja. (Ovo se može dogoditi i u auto-sedištima grupe 0 (od 0 do 9 kg), pa i o tome povedite računa.) U maramama i nosijlkama ćete osigurati da bebi brada ne pada na grudi tako što ćete maramu tj. nosiljku dovoljno dobro stegnuti. Ovo naglašavam jer je meni najteže bilo da shvatim koliko treba stegnuti nosiljku, pa neka vam neka vodilja bude sledeće: između vašeg i bebinog tela treba da bude toliko mesta da stane raširen dlan, a isto važi i za pojas oko struka. 
Druga važna stvar je visina nosiljke, pa gledajte da beba bude dovoljno blizu da je poljubite u glavicu bez napora. Ako koristite maramu ili mei-tai, obavezno UVEK vežite dvostruki čvor kako biste bili sigurni da se neće odvezati.

Ovo su samo neke od smernica, a detaljnije o nameštanju svake nosiljke možete videti u odeljku
Uputstva za nameštanje.

 

Malo o oblačenju bebe kada je nosimo

Posebno pišem i o oblačenju zato što ponekad ispustimo iz vida da je i nosiljka ili marama najmanje još jedan sloj garderobe, a ponekad i više. Ovo je posebno važno u izuzetno toplim letnjim danima, mada treba i zimi paziti jer i tada možemo nesvesno  pretopliti bebu.

Dakle, kada je jako toplo bebu treba obući u što tanju garderobu, namazati je kremom za sunčanje, staviti šeširić koji će prekriti i vrat, i najvažnije, redovno nuditi vodom ili mlekom (zavisi u kojoj ste fazi). Naravno, bebe ne treba izlagati suncu ukoliko je moguće. Za šetnje radije birajte rano jutro ili kasno popodne kada sunce nije toliko jako i temperature nisu na svom maksimumu. Primetićete da se bebina glavica lepi za vas ukoliko nosite otvorenu majicu, pa tada možete staviti jednu tetra-pelenu između sebe i bebe. Ako se mnogo znojite (kao ja), možda će vam prijati da pelenu stavite celom dužinom bebinog tela, tako ćete sprečiti da joj sva odeća bude mokra od vašeg znoja.

Pošto je naš Duca zimsko dete, i moje prvo iskustvo je bilo nošenje po hladnoći. Kako sam ga tad nosila u elastičnoj marami, oblačila sam ga isto kao što je bio obučen kod kuće, samo bih mu obula deblje čarapice. Preko sebe i njega sam oblačila debeli džemper na kopčanje ili debelu pelerinu (one što liče na ćebe), a kada je bilo baš hladno, obukla bih muževu jaknu. Kasnije sam kupila i jaknicu za nosiljku koja je praktična jer se nakači preko nosiljke i pokrije celu bebu pa sam sebi samo oblačila svoju jaknu koju nisam imala potrebe da zakopčam jer su me beba i jaknica grejale.

Dete koje već hoda i želite da ga izvadite iz nosiljke dok ste napolju, najbolje je da obučete kao i inače za izlazak napolje, s tim što bi bilo dobro da skafander ili jakna nisu od skliskog materijala. Takođe, nosiljku ili maramu bi trebalo namestiti ispod svoje jakne, a ne preko.