Nošenje novorođenčeta

Da li ste znali da svoju bebu možete nositi od prvog dana života? Za sam početak najbolje su elastične i tkane marame zato što nam dozvoljavaju da ih namestimo savršeno prema bebi.

 

Zašto marama?

Slika je preuzeta sa sajta Međunarodnog instituta za displaziju kukova https://hipdysplasia.org

Marame, bilo elastične bilo tkane, ako se koristi na ispravan način, pomažu pravilnom razvoju kičme i kukova jer ih postavljaju u, za bebu, prirodan položaj: nogice su savijene u kolenima, blago raširene i blago zarotirane ka spolja a karlica je zarotirana ka onome ko nosi. To je zapravo isti onaj položaj koji beba sama zauzme kada je uzmemo uz sebe. Zahvaljujući mekoći marame, taj položaj uspevamo da zadržimo, a da usput ne stvaramo nepotreban pritisak na još nerazvijene kukove i kičmu. Ovako postavljena, težina bebe se jednako raspoređuje na celu površinu marame.

Sve elastične marame iz naše ponude možete videti OVDE a tkane OVDE

Prava pomoć za grčeve

Nošenje u marami pomoći će vašoj bebi ukoliko ima kolike. Već samo to što bebu stavljamo okrenutu ka sebi ugrejaće joj stomačić i pomoći u borbi protiv dosadnih grčeva. Ipak, nije samo položaj ono što pomaže: naša blizina pomaže bebi da se umiri i oseti sigurno.

 

Osećaj sigurnosti


Beba je u maminom stomaku bila sklupčana, savijenih kolena i kukova. U stomaku je upoznala otkucaje majčinog srca, njen glas, miris i ritam hoda. Izlazak iz stomaka na ovaj svet je najstresniji događaj u našim životima! Pokušajmo da našim bebama olakšamo dolazak na ovaj svet noseći ih blizu nas. Otkucaji našeg srca i ritam našeg hoda podsetiće ih na period proveden u stomaku. Istovremeno se tako bezbrižne navikavaju na novu okolinu kojoj su izložene i postaju njen aktivan učesnik. A i mama će lakše i brže prihvatiti svoju bebu i novu ulogu koju je dobila.